Overvannshåndtering med fordrøyende tak
Tettere flater i byer gir vannet færre arealer der det kan trenge ned til grunnen. Fordrøyning i uterom på tak er et virkemiddel for å avlaste et allerede belastet avløpsnett.
Den tradisjonelle metoden for håndtering av overvann innebærer å lede vannet vekk så fort og effektivt som mulig. Det holder ikke lenger. Mer ekstremnedbør overbelaster vann- og avløpsrørene. Fortettingen i urbane områder fører til at regnvannet har fått færre naturlige områder som drenerer vannet. Vannet har rett og slett ikke noe sted å gjøre av seg.

Ved styrtregn kan ikke rørnettet ta unna vannmengdene.

Grønne tak bidrar til å redusere flom-problemene i byene
La taket ta støyten
SINTEF sier i en pressemelding sommeren 2017: «Tak som kan forsinke vannet ved å magasinere det, er et viktig klimatiltak som kan bidra til bedre håndtering av overvann i tettbygde strøk. Når man bygger nytt, bør man tenke tak som forsinker regnvannet. Det er regn – ekstremt regn – som vil gi de største problemene i Norge fram mot år 2100, viser klimaforskningen. I tettbygde strøk er håndtering av overvann, takvann, spesielt viktig.»
Alle nybygg bør planlegges med tanke på hvilken rolle taket kan spille i overvannshåndtering. Mange gamle hus kan få nye og klimatilpassede tak.
Tidligere forsøk
Bent C. Braskerud hos Norges Vassdrag og Energidirektorat gjorde i 2009 en test på et grønt tak dekket med sedum. Testen foregikk en svært «våt» julimåned. Resultatene viste at et tak som er tørt når nedbøren kommer, har evnen til å holde tilbake vann og fordrøye avrenningen fra taket. Når sedumtaket er vått, holdes lite av nedbøren tilbake, men avrenningsintensiteten reduseres ved at avrenningen blir fordelt over en lengre tidsperiode.
Test av grønt tak på Høvringen
I regi av forskningsprogrammet Klima 2050 gjennomfører SINTEF Byggforsk og NTNU et forsøk på Høvringen i Trondheim som dokumenteres i en doktorgradsavhandling. Tester gjennomføres på et større grønt tak med tradisjonell oppbygging.
I tillegg er det bygget opp et fordrøyende tak med knust Leca, dekket med en permeabel belegningsstein. Foreløpige resultater i en doktorgradsavhandling viser en betydelig fordrøyningseffekt og temperaturdempende effekt.
